- Det
var så varmt i maj så det satte fart, det finns väldigt mycket
jordgubbar för att vara den här tiden på året, säger Christer Aronsson,
som tog över odlingen efter sin far för tre år sedan.
Just i dag
faller regnet över självplockarna, och det är bara ett fåtal tappra
själar som hukade klafsar fram längs raderna av jordgubbsplantor. Lena
och Christer odlar fem sorters jordgubbar, alla med olika karaktär.
Efter en stunds letande bland plantorna på marken håller Christer upp ett stort rött bär.
- Det
här är en Zephyr. Det är en ganska gammal sort som inte odlas så mycket
nu för tiden. Zephyr mognar ganska tidigt, men den håller sig inte så
bra, säger han.
Salsa
En nykomling i
sommar är jordgubbssorten Salsa, som planterades redan i höstas. Om man
planterar så tidigt får man färre bär, men de blir större. Odlingen i
sig är definitivt ingen nykomling. Här har odlats jordgubbar i trettio
år, och Lena och Christer har ännu inte tröttnat på jordgubbar.
- Vi äter väl någon liter om dagen, så blir det ju när man jobbar här, säger Lena.
Om
säsongen börjar tidigare tar den också slut tidigare. Allt beror på hur
vädret blir, men i år försvinner nog de svenska jordgubbarna fortare än
förväntat. Än så länge växer det dock så det knakar i jordgubbslanden,
och självplockarna stretar på med sina kartonger i regnet. Just i dag är
de inte så många, men snart börjar semestern och suget efter jordgubbar
tar fart på allvar.
Bra med tidig start
Birgitta
Svensson är jordgubbsexpert och försöksledare på Sveriges
lantbruksuniversitet. Hon tycker att den tidiga starten på säsongen är
bra.
- Det innebär att säsongen förhoppningsvis blir lång, och att
de svenska odlarna har lyckats. De kämpar hårt för att få fram bär
såhär tidigt till midsommar, säger hon.
Den enda negativa effekten
av den tidiga säsongsstarten är att det kanske har funnits för mycket
jordgubbar och för lite efterfrågan. Då finns det risk att många bär
förgås och att priserna skjuter i höjden till midsommar. Idealvädret för
jordgubbar är mellan 15 och 22 grader och sol.
- Blir det för varmt mognar de alldeles för snabbt och blir inte goda, säger Birgitta Svensson.
Så
att den riktiga värmen uteblir över midsommar för alltså inte bara ont
med sig, utan det gör faktiskt att jordgubbarna blir bättre under
semestern. Det kanske kan vara en tröst för de som knogade i regnet ute
på odlingen på Lundby Gård.