Nytt om jordgubbar

Info

Värt att veta!

Att jordgubbar är nyttigt vet nog de flesta, men hur nyttiga är dessa röda ”bär” egentligen?

Faktum är under senare år har man kommit fram till att jordgubbar till och med är nyttigare än vad man först trott. Jordgubbar innehåller nämligen skyhöga mängder antioxidanter som bland annat motverkar cancer och skadligt kolesterol.

Dessutom innehåller jordgubbar rikliga mängder folat och C-vitamin, fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod.

Man bör inte förvara jordgubbarna längre än två dagar. Efter det försvinner nämligen många av de hälsosamma ämnena, som C-vitamin och antioxidanter.

Den optimala temperaturen för att förvara jordgubbarnas näringsämnen är 2 grader.

Senaste nytt

Gott om jordgubbar till midsommar

NT Norrköping 2010-06-24

Stora, söta och röda. Visst finns det jordgubbar till midsommar, även om det kalla vädret gjort att säsongen startade sent i år.

 

-


- Vi ligger rätt skapligt till, tycker Christer Aronsson som tog över odlingen efter sin far för ett år sedan.

 Och även om den snörika vintern och kyliga försommaren gjort att skörden försenats så infaller också midsommar något senare i år.

 Han bär iväg en platta jordgubbar ut till växthusen. Skylten med priset sätts fram. 40 kronor får man ge för en liter. Det är en femma mer än förra sommaren.

 För en vecka sedan började Christer Aronsson skörda. Han odlar cirka två hektar. Till sin hjälp har han en handfull skolungdomar. Många har hört av sig och vill jobba.

 - Man måste ha lite känsla för det.

 

Det man plockar på morgonen säljer man samma dag, mest på eftermiddagen. Hur mycket det blir i snitt på en säsong är svårt att säga.

 

- I slutet av nästa vecka öppnar vi för självplock. Det är den största delen.

 

Läs mer i torsdagens Norrköpings Tidningar 2010-06-24

Senaste nytt

Vi äter väl någon liter om dagen"

NT Norrköping 2011-06-24

I år började jordgubbssäsongen två veckor tidigare för makarna Christer och Lena Aronsson på Lundby Gård. De brukar vanligtvis inte öppna självplocket på sin odling förrän efter midsommar.

- Det var så varmt i maj så det satte fart, det finns väldigt mycket jordgubbar för att vara den här tiden på året, säger Christer Aronsson, som tog över odlingen efter sin far för tre år sedan.

Just i dag faller regnet över självplockarna, och det är bara ett fåtal tappra själar som hukade klafsar fram längs raderna av jordgubbsplantor. Lena och Christer odlar fem sorters jordgubbar, alla med olika karaktär.

Efter en stunds letande bland plantorna på marken håller Christer upp ett stort rött bär.

- Det här är en Zephyr. Det är en ganska gammal sort som inte odlas så mycket nu för tiden. Zephyr mognar ganska tidigt, men den håller sig inte så bra, säger han.

Salsa
En nykomling i sommar är jordgubbssorten Salsa, som planterades redan i höstas. Om man planterar så tidigt får man färre bär, men de blir större. Odlingen i sig är definitivt ingen nykomling. Här har odlats jordgubbar i trettio år, och Lena och Christer har ännu inte tröttnat på jordgubbar.

- Vi äter väl någon liter om dagen, så blir det ju när man jobbar här, säger Lena.

Om säsongen börjar tidigare tar den också slut tidigare. Allt beror på hur vädret blir, men i år försvinner nog de svenska jordgubbarna fortare än förväntat. Än så länge växer det dock så det knakar i jordgubbslanden, och självplockarna stretar på med sina kartonger i regnet. Just i dag är de inte så många, men snart börjar semestern och suget efter jordgubbar tar fart på allvar.

Bra med tidig start
Birgitta Svensson är jordgubbsexpert och försöksledare på Sveriges lantbruksuniversitet. Hon tycker att den tidiga starten på säsongen är bra.

- Det innebär att säsongen förhoppningsvis blir lång, och att de svenska odlarna har lyckats. De kämpar hårt för att få fram bär såhär tidigt till midsommar, säger hon.

Den enda negativa effekten av den tidiga säsongsstarten är att det kanske har funnits för mycket jordgubbar och för lite efterfrågan. Då finns det risk att många bär förgås och att priserna skjuter i höjden till midsommar. Idealvädret för jordgubbar är mellan 15 och 22 grader och sol.

- Blir det för varmt mognar de alldeles för snabbt och blir inte goda, säger Birgitta Svensson.

Så att den riktiga värmen uteblir över midsommar för alltså inte bara ont med sig, utan det gör faktiskt att jordgubbarna blir bättre under semestern. Det kanske kan vara en tröst för de som knogade i regnet ute på odlingen på Lundby Gård.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Sandra | Svar 31.01.2012 22.50

Hej!! Sidan är jättefin!!!!

Lena 02.02.2012 13.22

Tack Sandra!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

I går | 15:07

Får mindre barn vara med och plocka jorgubbar hos er?

...
25.06 | 18:42

Hej jag kommer jobba hos er i sommaren och jag vill veta när det börjar ?

...
21.06 | 15:01

Hej!
Jag är 16 år och vill verkligen sommarjobba hos er på sommar

...
18.06 | 22:58

Vilka öppettider gäller för självplocken?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS