Tillagningstid cirka 10 min
Lägg jordgubbarna tillsammans med florsockret och vanillinsockret i en
mixer eller hushållsberedare. Tillsätt yoghurten långsamt genom
tubröret under tiden som mixern körs. Kör tills allt är blandat, vilket
tar cirka 30 sekunder. Fördela glassen i fyra portionsskålar och garnera
med färska jordgubbar eller citronmeliss.
-
20 jordgubbar
-
250 gr vit choklad
-
250 gr mörk choklad
Skölj jordgubbarna och låt dem torka. Låt stjälken sitta kvar. Krossa
den mörka chokladen och lägg den i en värmebeständig skål. Placera den
ovanpå en kastrull med kokande vatten. Rör tills chokladen har smält. Ta
skålen från kastrullen och låt chokladen svalna någon minut. Håll
jordgubbarna i stjälkarna och doppa dem i chokladen, två tredjedelar
ner. Låt överflödig choklad rinna av och lägg dem på ett bakplåtspapper
för att svalna. Krossa den vita chokladen och lägg den i en
värmebeständig skål. Placera den ovanpå en kastrull med kokande vatten.
Rör tills chokladen har smält. Ta skålen från kastrullen och låt
chokladen svalna någon minut. Doppa en gaffel i chokladen och stryk den
runt jordgubbarna. Det går också bra att doppa jordgubbarna i den vita
chokladen. Doppa då en tredjedel ner i chokladen så blir det trefärgade
jordgubbar. Låt dem svalna på ett bakplåtspapper och placera dem sen i
kylen tills de ska serveras.
1 liter jordgubbar 2 dl socker 1 chili 1 dl vatten 2 msk sirap
Passar perfekt till det grillade.
Skiva jordgubbar (1 liter) och lägg i
en gryta tillsammans med 2 dl socker.
Koka ihop och tillsätt vatten
efter behov (ca 1 dl).
Hacka 1 chili och blanda ihop med jordgubbarna.
Låt koka tillsammans i ca 20 min. Tillsätt undertiden 2 msk sirap.
2 liter (1kg) färska jordgubbar 5 dl (500g) syltsocker
Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull.
Häll på syltsockret och mosa lite med en gaffel.
Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 10
minuter.
Ta bort skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.
Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock. För längre
hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man
häller upp sylten.
|